گروه «نوجهان» گروهی مستقل و متشکل از افراد با سابقه در حوزۀ کودک و نوجوان است که از سال 1399 آغاز به کار کرده است. این گروه تلاش می کند تا به صورت همه جانبه دورۀ نوجوانی و نیازهای آن را ببیند و برای آن طرح ها، ایده ها و پروژه های مختلفی را سازماندهی کند؛ با این چشم انداز و امید که فرصت های رشد و تکاملِ همه جانبه برای همۀ نواجوانان فراهم شود.
– اهداف کلان نوجهان عبارتند از:
برای تحقق این اهداف زیرمجموعه ای از اهدافِ کوچکتر برنامه ریزی شده است که در زیر به آنها پرداخته می شود.
نوجوانی به طور کلی مفهومِ متاخری است و اغلب به دلیل عدم شناخت، تعریفی بحران محور از آن ارائه شده است. تغییر این نگاه و ارائۀ تعریفی دیگر، نیازمند کار بر چندین حوزه است:
این هدف به تمامی ویژگی های نوجوان می پردازد؛ ویژگی های جسمی، شناختی، عاطفی، اجتماعی، حقوق و نیازهای نوجوان، تاثیر نهادها و حوزه های مختلف بر نوجوانی (مثل مدرسه، رسانه، خانواده و …) و هر مبحث و عنوانی که بتواند این دوره را از ابهام بیرون بیاورد و بشناساند.
در کل این دوره از زندگی هنوز برای اندیشمندان، دانشگاهیان و برنامه ریزانِ ما خیلی جای کار و مطالعه نیست. لازم است با پروژه های مختلف توجه جامعه به این دوره جلب شود تا آنها هم شروع به شناخت این دوره و تولید منابع مناسب در این زمینه بکنند.
هر اقدام و پروژه ای که بتواند نگاهی واقعی تر را جایگزین نگاه فعلی بکند، زیرمجموعۀ این هدف قرار می گیرد. لازم است که دورۀ نوجوانی به عنوان فرصتی دوباره و باشکوه برای رشد معرفی شود؛ فرصتی پر از کشف، شور و هیجان. منابع علمی و بین المللیِ متاخر این تصویر را از نوجوانی ارائه می دهند.
علاوه بر اینکه نیاز است دورۀ نوجوانی به درستی و دور از پیشفرض ها شناخته شود، نوجوانان نیازمند فرصتها و امکاناتی هستند تا مهارت های خود را رشد بدهند، از همۀ شاخص های سلامت برخوردار باشند و بتوانند در امور تاثیرگذار بر زندگی شان مشارکت کنند.
بر این اساس نیاز است که:
– شیوۀ کاری در نوجهان
در نوجهان برای پیشبرد اهداف ذکر شده کارگروه های تخصصی مختلفی شکل گرفته و بسته به نیاز، در آینده هم شکل خواهد گرفت. این کارگروه ها در حال حاضر عبارتند از:
این کارگروه بر ابعاد مختلف سلامتِ نوجوان، از جمله سلامت جسمی، سلامت روانی، سلامتِ معنوی، روابط مثبت و محیط امن و حامی متمرکز است. این کارگروه در راستای ترویج و آموزش شاخصهای همۀ ابعادِ سلامتِ نوجوان پژوهش میکند و پروژههای مختلفی را با مخاطبین متفاوت پیش میبرد.
این کارگروه نوجوان را در دلِ جامعه میبیند و تاثیر مدرسه، خانواده، رسانه، فضاهای شهری و … را بر تجربهی نوجوانی بررسی میکند. طبیعتاً کارگروه جامعهشناسی نتایج بررسیهای خود را به شیوههای مختلف، از جمله برگزاری کارگاه، سمینار، انتشار منابع و … با مخاطبین در میان میگذارد.
مشارکت یکی از حقوق اساسی نوجوان است و میتواند فرصت خوبی برای رشد مهارتهای او فراهم کند. به همین دلیل کارگروهی در نوجهان برای فراهم کردن و ترویجِ زمینهها و بستر مشارکتِ نوجوان مشغول به کار است.
این گروه بر ادبیات نوجوان متمرکز است و تلاش میکند پروژههای مختلفی با هدف شناخت نوجوانی از مجرای ادبیات، معرفی نویسندگان آثار ادبیات نوجوان، آموزش تسهیلگران و مربیان ادبیات، استفاده از ادبیات برای پاسخ به نیازهای مختلف نوجوانی و … پیش ببرد.
این کارگروه منابع فارسی موجود در زمینهی نوجوانی را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد تا آن ها را به شکل های مختلف با مخاطب در میان بگذارد و همچنین کیفیت و کمبودهای آنها را ارزیابی کند.
این کارگروه از دل نیاز نوجوانان به ریشه داشتن و احساس تعلق به سرزمینِ خود به وجود آمده است. این نیاز امروز به ویژه با توجه به شرایط اجتماعی موجود بیشتر از هر وقتِ دیگری خودنمایی می کند. در این کارگروه پروژه های مختلفی در این راستا پیش خواهد رفت.
این کارگروه با توجه به کمبود منابع باکیفیت در حوزه ی نوجوانان بر روی ترجمه ی آثار خوب درباره ی نوجوانی متمرکز است.